EUROPSKI SOCIJALNI FOND

“5 nijansi krize” je projekt udruge “Ocean Znanja u Republici Hrvatskoj”, osmišljen kao odgovor na potrebe mladih iz Zagreba i okolice proizašlih iz stresnih životnih okolnosti koje povezujemo uz COVID-19 pandemiju te potrese. 

Traumatični događaji i socijalna izolacija višestruko su se negativno odrazili na mlade, između ostalog i zbog nezamjenjivih uloga koje zajednica, društvenost i povezivanje imaju u razdoblju odrastanja. U uvjetima obilježenim socijalnim ograničenjima i rastućim negativnim ishodima na mlade, kao organizacije civilnog društva odlučili smo djelovati.

Osnovna namjera projekta “5 nijansi krize” bila je razviti djelotvorne oblike pomoći mladima usred novonastale realnosti obilježene krizama, u skladu s principima područja rada u kojem djelujemo, a to je rad s mladima. Specifični ciljevi projekta usredotočeni su na učenje o načinima nošenja sa stresom te učenje o važnosti aktivnog djelovanja u zajednici.

S obzirom na usmjerenost projekta na temu dobrobiti mladih, projekt je u potpunosti prožet vodećim shvaćanjima i pristupima vezanim uz zdravlje. Na području psihološkog i emocionalnog zdravlja u tome su nam uvelike pomogli stručnjaci iz udruge za psihoedukaciju i psihološku podršku “Kako si?”. U sklopu projekta smo proveli istraživanje potreba mladih u gradu Zagrebu i okolici na uzorku od više od 1200 ispitanika u dobi od 18-30 godina, čime smo osigurali da aktivnosti projekta zaista odgovaraju potrebama mladih.

Raznovrsne projektne aktivnosti usmjerene su na učenje o načinima nošenja sa stresom, efikasne oblike samopomoći te praktične pristupe za povećanje dobrobiti pojedinaca, a to su:

5 kratkih animiranih fimova u suradnji sa animatoricom Lucijom Bužančić i audio inženjerom Hrvojem Pandžićem (“Što kada se dogodi potres?”, “Što kada dobijem napadaj panike?”, “Kako se nositi sa reakcijom smrzavanja?”, “Vježbe disanja za regulaciju stresa”, “Rutine za fizičko zdravlje”)

animirani filmovi

Besplatne javne tribine na razne teme vezane uz zdravlje: Fizičko zdravlje, Emocije, Društveno zdravlje, Kako se kvalitetno družiti online (blackout poetry, virtualna izložba, grupni storytelling) i druge teme koje su važne mladima  (Mindfulness, Embodiment, Tehnike disanja i kako se nositi sa tugovanjem).

Velik broj mladih i ostalih građana se uključio i u organizacijski aspekt projekta kroz volontiranje na 77 volonterskih pozicija te svojim angažiranim pristupom pridonio ciljevima projekta i razvoju rješenja za probleme u našoj lokalnoj zajednici.

Provedba projekta izvršena je u suradnji s partnerom – udrugom “Eat Different”, a provodio se od 19.04.2022.-19.04.2023. 

Projekt je sufinancirao Ured za Udruge Vlade Republike Hrvatske i Europska unija u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali”, iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 455.759,40 HRK.

Ocean Znanja u Republici Hrvatskoj, Adresa sjedišta: 7 Ravnice br.16, 10000 Zagreb, Hrvatska OIB: 42468224821, Račun (IBAN): HR1024020061100690955, Upisana u Registar neprofitnih organizacija 19.3.2014., RNO broj: 0267284, Matični broj: 04180208