Kako financirati vlastitu ideju? (Skladište Znanja)

Jedan od načina je prijaviti projekt solidarnosti programa Europske snage solidarnosti.

Skladište Znanja je primjer kako projekt solidarnosti može izgledati. Trajao je od 30.09.2019 do 31.12.2020., a provodila ga je skupina mladih preko udruge Ocean Znanja u sklopu programa Europske snage solidarnosti. Projekt je sufinanciran od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Ovo su mladi ljudi koji su se upustili u avanturu pisanja i provođenja ovog projekta:

 

 

 

 

 

 

 

 

Luka Stipić

Tin Bačun

Tia Špero

Mirko Logožar

Tibor Obradović

Cilj projekta je bio upoznati sudionike s mogućim načinima pozitivnog djelovanja u svojem društvenom kontekstu, a i šire. Također, želja je bila povećati razinu informiranosti o drugim kulturama i medijske pismenosti, te time približiti nekim ljudima udaljena područja što će doprinijeti zaokruženijem obrazovanju pojedinaca, pa tako i zajednice. Projektom se željelo sustavnim dijalogom i promicanjem tolerancije i osjećaja pripadnosti europskoj zajednici dovesti do senzibilizacije javnosti i egalitarnije zajednice kao takve.

Za bilježenje učenja na projektu i informiranje o Youthpass certifikatu brinula se Gordana Šimunović, mentorica grupe mladih, a za edukaciju o tome kako pravilno oglašavati rezultate projekta, kako napraviti radionicu za mlade/djecu i evaluaciju projekta pobrinula se udruga Ocean Znanja preko koje je projekt i prijavljen.

Aktivnosti projekta uključivale su izgradnju online edukativne platforme koja je ujedno i vječno „skladište znanja“ dostupno svima; unutar nje kroz podcaste poticala se diskusija o kulturi i njenim manifestacijama, inkluziji marginaliziranih skupina, poduzetništvu, osvješćivanju o mentalnom zdravlju, te nizu drugih tema o kojima se raspravljalo sa stručnjacima, profesorima i autorima u cilju informiranja i edukacije mladih i javnosti. Pogledajte podcaste u nastavku:

 

 

 

 

 

 

 

#1 Anđela Nikolić Margan, fonetičarka i audio terapeutkinja u Centru za umjetnu pužnicu Poliklinike Suvag.

 

 

 

 

 

 

 

#2 Mirko Logožar, s kojim su pričali o mjerama za samozapošljavanje, koracima potrebnim za otvaranje vlastite kompanije, te poduzetništvu općenito.

 

 

 

 

 

 

 

#3 Mile Mrvalj, osnivač humanitarne udruge Fajter.

 

 

 

 

 

 

 

#4 Iris Foriš i Karla Kostadinovski, voditeljice emisije “Novi savjet” koja se emitira na Radio Studentu i progovara o mentalnom zdravlju.

 

 

 

 

 

 

 

#5 Daniel Martinović, s kojim su pričali o radu udruge Dugine obitelji, njihovom položaju u društvu, važnosti reprezentacije različitih tipova obitelja u javnom diskursu i kulturi, te mnogočemu drugome.

 

 

 

 

 

 

 

#6 Albert Gajšak, uspješni mladi poduzetnik koji spaja edukaciju s igrom i mlađe uzraste uči osnovnim stvarima vezanima za elektroniku i programiranje.

 

 

 

 

 

 

 

#7 Luka Tokić, studentom na diplomskom studiju montaže, kojom se bavi i profesionalno, a s njim su pričali o formalnoj i neformalnoj filmskoj naobrazbi.

 

 

 

 

 

 

 

#8 Paula Zore, s kojom su pričali o udruzi Skribonauti koja već godinama provodi kreativne i umjetničke radionice u kaznionicama i zatvorima diljem Hrvatske.

 

 

 

 

 

 

 

#9 Alma Cacan, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, s kojom su razgovarali o položaju književnosti, odnosno lektire, unutar formalnog obrazovanja.

 

 

 

 

 

 

 

10# Sven Popović, s kojim su razgovarali o suvremenim književnim kretanjima u Hrvatskoj i Europi, glazbi, popularnoj kulturi i srodnim temama.

Snimili su i 10 podcasta o mobile gamingu, ekonomskom dijelu čitavog gamedeva i esportu, marketingu, izdavaštvu, istraživanju tržišta, a ponešto i o glazbi u igrama kako bi širu javnost upoznali s najbrže rastućom industrijom, te omogućili uvid u samu industriju svima koji bi se njome željeli baviti.

Osim podcasta skupina mladih organizirala je edukativne radionice – RADIONICU O ZAPOŠLJAVANJU I SAMOZAPOŠLJAVANJU i 2 STOP MOTION RADIONICE. Rezultat prve možete vidjeti ovdje, a druge ovdje.

 

Ova mala skupina kreativaca osmislila je i snimila i webinar o esencijalnim dijelovima životopisa te niz webinara o radijskom mediju. Originalno su to trebale biti radionice o radijskom mediju i kako napraviti vlastitu radio emisiju za djecu iz alternativne skrbi, ali pandemija COVID-19 je spriječila održavanje tih radionica uživo te su napravili 7 webinara. Njih su zajedno s komplementarnim edukativnim knjižicama poslali na preko 500 škola i domova, čime su imali daleko veći doseg od planiranog. Možete je preuzeti ovdje.

1. Uvod je prva epizoda webinara koja govori o sadržaju pojedinih webinara, o vrstama poslova na radiju i povijesti radijskog medija.

2. Pisanje najčešćih formi na radiju – vijesti, prilozi i emisija.

3. Obrada zvuka nas upoznaje s programom za obradu zvuka Adobe Audition i drugim alatima koje možemo koristiti ako nemamo pristup Adobe Auditionu.

4. Obrada zvuka II govori o jinglovima i breakovima te detaljnije obrađuje rad u programu za obradu zvuka Adobe Audition.

5. Eter – fonetika i govor u kojem se bave spikerstvom, fonetikom, govorom i govornim vježbama.

6. Eter II – mikseta u kojem pokazuju principe rada na radijskoj mikseti, elementa bez kojeg emitiranje radijskog programa ne bi bilo moguće.

7. EMISIJA je posljednja epizoda webinara koja se bavi emisijom na radiju, a objašnjava što je emisija, od čega se sastoji i kako ju napraviti.

Svoj pojekt su predstavili na Radio Studentu u emisiji K_ulturizacija. Poslušajte ih na linku.