NOVI PROJEKT „The story of H.E.R.“: MULTIMEDIJALNA ODA ŽENAMA NAŠE ZAJEDNICE

Ocean Znanja povezao je sedam žena koje zajednički dijele strast prema korištenju umjetnosti i pripovijedanja u svrhu priznavanja žena u našoj zajednici.

novi-projekt-the-story-of-h-e-r

TKO SU „VAŽNE“ ŽENE?
Projekt „Story of H.E.R.“ ukorijenjen je u pitanju predstavljanja žena u javnosti i razumijevanju u kojoj mjeri žene svih dobnih skupina proživljavaju umanjivanje te na koje se načine njihova uloga u zajednici prikazuje na vrlo ograničene načine.

Potaknute tim društvenim pitanjima, Lucija, Zrinka, Bruna, Milica, Agata, Mariana i Lorena udružile su snage i odlučile napisati i provesti ovaj projekt kako bi aktivno sudjelovale u području u kojem nedostaje akcije, obrazovanja i sustavnog truda. Kroz ovaj projekt planira se postići pozitivan utjecaj na našu lokalnu zajednicu, ističući i priznavajući raznolike doprinose i uloge koje žene imaju u njoj, što rezultira suprotstavljanju rodno uvjetovanim predrasudama i ograničenim prikazima žena u javnosti.

Kad biste utipkali “Važne žene” u vaš internetski pretraživač, rezultati bi ukazali na dugačke liste zaista izvanrednih žena koje su promijenile svijet kroz različite znanstvene, humanističke, umjetničke i poslovne poduhvate. Međutim, u našem projektu odlučili smo se usredotočiti na ulogu koju žene igraju u suvremeno doba, s jasnim naglaskom na svakodnevni život. Osobno smo doživjele brojne nevidljive i nepriznate oblike rada, djelovanja, utjecaja, podrške i značaja žena, koji po našem mišljenju nepravedno prolaze nezapaženo, ali istovremeno nezamjenjivo doprinose izgradnji i održavanju zajednice.

Sjetite se one žene koja je primijetila suzu na vašem licu tijekom vožnje autobusom na kojoj ste se sasvim slučajno našli skupa s njom te vam ponudila maramicu i razgovor. Žene koja se usudila živjeti tako da ne ispunjava tuđa, već samo svoja očekivanja? Ili one hrabre žene koja se otvorenog srca suočava sa životnim izazovima, vlastitim nesigurnostima i novim počecima?
Govorimo o njoj, i mnogim drugima koje često ostaju u sjeni javnog priznanja jer se ne uklapaju u tradicionalne kategorije „izuzetnih“ što je isključiv i oslabljujući pristup.

ŠTO ĆEMO RADITI?
Ovaj će se projekt odvijati tijekom 12 mjeseci tijekom kojih planiramo stvoriti zbirku priča o “svakodnevnim” ženama oblikovanih Marianinom i Agatinom vizualnom interpretacijom tih narativa, a koje će konačno biti prikazane putem “skrivenih” javnih izložbi na različitim lokacijama u našoj lokalnoj zajednici. Pristup tim izložbama bit će moguć putem jednostavnog postupka skeniranja koda.

Tijekom sljedeće faze ovog projekta, organizirat će se desetodnevni besplatni program „Umjetnika u rezidenciji“ u kojem će mladi umjetnici imati priliku stvarati svoja djela na temelju prethodnih postignuća projekta s naglaskom na ideju transformiranja iskustava, emocija i priča o velikim ženama u našim životima u opipljiv oblik. Svi dijelovi ovog procesa, kao i rezultati projekta i umjetnički radovi, bit će prikazani digitalno i besplatni za sve koji posjeduju pristup internetu. Naš cilj nije samo protresti postojeću prirodu javne sfere, prikazivajući i slaveći žene putem različitih medija, već i približiti te vizualne priče svim članovima zajednice kroz držanje procesa projekta i njegovih aktivnosti otvorenima za javnost, dostupnima na digitalnim platformama te geografski raspršenima u urbanim, ali i neurbanim dijelovima našeg grada.

SUDJELUJ I TI!
Ako si se i ti sijetio/la neke žene koja je utjecala na tvoj dan ili život podijeli svoju priču s nama OVDJE

 

Ovaj projekt solidarnosti je financirala Agencija za mobilnost i programe EU kroz program Europske snage solidarnosti Europske Komisije.

tekst: Lorena Mijatović
logo projekta: Marijana Klepić