TC “A World Without Discrimination – Dealing With Power Relations In Daily Life”

14.07.2015.-21.07.2015., Istanbul, Turska

Projekt na kojem smo sudjelovali u sklopu organizacije mladih „Ocean Znanja“ i Erasmus+ programa bilo je naše prvo iskustvo s projektima. S obzirom da prethodno nismo imali iskustva u sudjelovanju u  projektima Erasmus+, nismo imali specifičnih, nego više općenitih očekivanja koje je projekt u potpunosti ispunio.

Osim dobivanja osnovnih informacija o temi, upoznali smo se s problemima koji imaju izvor u diskriminaciji i predrasudama u svakodnevnom životu na generalnoj, ali i na osobnoj razini. Samoj uspješnosti projekta doprinjela je i različitost samih sudionika u svim aspektima osobnog identita, koji smo bez obzira na osobne razlike, bili usuglašeni u rješavanju problema diskriminacije i suzbijanju predrasuda. Kroz različite oblike radionica, voditelji projekta su nam omogućili da također postanemo još više svjesni vlastitog identita i njegove uloge u društvu. Kroz grupne i individualne razgovore sa ostalim sudionicima iz drugih zemalja i kultura, možemo reći da smo tijekom projekta također proširile svoje horizonte pogleda na ljude, stvorili i izgradili nove ideje s ciljem rješavanja spomenutih problema, ali i bilo kojih drugih. Ostvarile smo napredak u verbalno-komunikacijskim odnosima te u ne-formalnoj upotrebi engleskog jezika, koji je izrazito ključan za razvitak kroz međunarodnu suradnju s ostalim članicama Europske Unije i šire.

Osim osobne izgradnje i napretka, stvorili smo nova poznanstva i prijateljstva s mladim, prekrasnim, kreativnim i obećavajućim ljudima koji će zasigurno na svoj način doprinjeti u činjenu svijeta boljim mjestom, kako za sebe i svoju državu, tako i za nas i našu zajedničku budućnost.

Iskreno, preporučamo svima da se uključe u organizacije i rad s mladima, kako kroz projekte tako i kroz razne druge aktivnosti. Izgradnjom samih sebe i sve što nas okružuje činimo boljim.

Volonteri