YE “Estern Cultures Overcoming Barriers”

02.09.-09.08.2015., Poljska

Od 2.do 9. kolovoza, hrvatski tim od 6 članova sudjelovao je u  projektu „Eastern Cultures for Overcoming Barriers“ u gradu Zakopane u Posljskoj. Uz nas sudjelovali su i partneri iz zemlje domaćina Poljske te Češke, Latvije,Rumunjske i Slovačke.  U tih 8 dana ojačali smo zajedništvo, borili se protiv stereotipa i raznih predrasuda, te skolpili mnoga poznastva i nova prijateljstva sa drugim mladim ljudima. Projekt je bio baziran na neformalnom učenju kroz radionice, razne vježbe u kojima smo simulirali različite situacije, team buliding-om, kroz izradu i prezentiranje prezentacija, dnevnim te finalnom evaluacijom.

Prvi dan smo se svi upoznali igrajući igre pamćenja imena te uz to smo saznali po čemu je svatko od nas jedinstven. Upoznali smo se sa informacijama vezanim uz tijek projekta te razbijali led raznim igrama te aktivnostima. Nakon prve večeri svaka država je imala svoju nacionalnu večer i Hrvatska je bila prva na redu. Prezentirali smo našu domovimu te organizaciju Ocean Znanja putem power point prezentacija, te promotivnih letaka . Sudionici su također rješavali kviz vezan uz znanja koja su od prije imali o Hrvatskoj te smo im prezenirali tipična jela i pića iz Hrvatske. Nakon toga usljedilo je ugodno druženje za vrijeme kojeg smo nastavili u neformalnijem tonu prezentirati našu zemlju.

Svaki dan smo započinjali  sa energiser games tj. igrama koje su zamišljenje da bi nas motivirale. One su bile pun pogodak i svi sudionici su zaista uživali u njima. Nakon toga sljedio je rad u grupama u kojima su bili sudionici iz raznih zemalja. Teme su bile bazirane na micanju barijera i jačanu zajedništva, te shvaćanja koliko smo zapravo slični a ne različiti. Svaki dan bi završavao dnevnom evaluacijom te ugodnim druženjem na kulturnoj večeri neke od zemalja. Uz nacionalne večeri imali smo prilike upoznati kulture drugih sudionika, najčešće kroz tradicionalnu hranu, pića i plesove, pa smo tako učili plesati Mazurku, tradicionalni poljski ples i mnoštvo drugih sadržaja.

Osim aktivnosti u hotelu, imali smo i organizirani posjet gradu Zakopane, te smo jedan dan iskoristili za izrazito edukativan posjet Auschwitz Birkenau nacionalnom muzeju. To isto večer  naši domaćini su imali svoju večer te su organizirali zanimljiv program u kojem su sudjelovali i članovi lokalnog kulturno umjetničkog društva te su prezentirali svoje običaje i folklorne plesove i upoznati nas s Goralskom kulturom.

Jedan od najzanimljivijih dijelova projekta je zasigurno bilo snimanje LipDub spota iz jednog kadra,na čijem smo se snimanju zabavili, ali ostat će nam i kao lijepa uspomena na cijeli projekt.

Pred sam kraj projekta saznali smo nešto više o organizaciji Erasmus+ tj. o Youthpass-u kao alatu neformalne edukacije. Članovi nacionalnih timova su radili prezentacije o drugim kulturama i državama, te prezentacije o stečenim znanjima i vještinama. Posljednjeg dana projekta imali smo prezentacije rezultata projekta te finalnu evaluaciju. Imali smo priliku raspraviti i o predrasudama koje smo imali o pojedinim državama koje su sudjelovale na ovome projektu, te zaključiti iz vlastitog iskustva da smo neke predrasude imali bez utemeljenog razloga. Na samom kraju uvidjeli smo da smo prerasli te predrasude i barijere o Istočnim kulturama, naučili nešto više o toleranciji i ispunili očekivanja koja smo imali od ovog projekta.

Ovo iskustvo nam je također omogućilo da poboljšamo znanje engleskog jezika ali isto tako i materinjeg hrvatskog s obzirom da smo mi sudionici dolazili iz različitih krajeva Hrvatske. Naučili smo mnogo na ovome projektu, bez da smo imali osjećaj da učimo i upravo iz toga razloga većina znanja i iskustva će ostati zapamćena, i to u lijepom sjećanju. Zahvaljujemo se Oceanu Znanja što nam je pružio priliku da odemo na ovaj projek!

Napisala: Dunja Turk, volonterka u Oceanu znanja