YE Mission Vision

YE Mission Vission

06.09.2017.-14.09.2017.

London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Hrvatski tim sudjelovao je u razmjeni mladih „Mission Vision“ koji se održavao u Londonu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zajedno sa Hrvatskom, sudjelovali su partneri i iz ostalih europskih zemalja kao što su: Rumunjska, Švedska, Italija, Turska, Grčka, Bugarska, Slovačka, Češka Republika i  Latvija. Kroz neformalno učenje, sudionici su  skroz radionice, igre, vježbe upotpunili svoje znanje o Europskoj Uniji i koje prednosti i mogućnosti nam ona danas pruža.

Prvi dan smo započeli sa igrama upoznavanja kako bi doznali pojedinosti jedni o drugima i po čemu je svatko od nas jedinstven. Nakon toga nastavili smo sa outdoor aktivnostima u intenacionalnim grupama dobivši određene zadatke koje smo morali ispuniti. Podijelivši se u nacionalne grupe, razbijali smo stereotipe i predrasude jedni o drugima te na šaljiv i zanimljiv način smo saznali što pojedina zemlja misli o nama. Svaku radionicu bi započinjali sa energiser igrama koje bi nas motivirale za daljni tijek sudjelovanja.

Tema projekta je bila Europska Unija, mogućnosti koje nam ona danas pruža i kako je danas mladi vide. U intenacionalnim grupama igrali smo kviz pomoću kojeg smo otkrili koliko točno mladi danas znaju o Europskoj Uniji te također odigrali igrokaz koji pokazuje kako mladi danas vide EU. Tijekom projekta sudjelovali smo i u debati kroz koje su svi sudionici argumentirali svoja stajališta i što žele promijeniti.

Imali smo prilike stvoriti svoju vlastitu državu sa svim njezinim nadležnim tijelima, običajima, vlastitom himnom, zastavom, grbom. Stvoriti vlastitu kulturu,ples, hranu, tradiciju i mnoge druge stvari. Na taj način ojačali smo timski rad te shvatili koliko puno u kratkom vremenu možemo pridonijeti za društvo i zajednicu.

Jedan od najzanimljivijih dijelova projekta je zasigurno bilo snimanje promotivnog videa i stvaranje vlastitog časopisa sastavljenog od naših članaka. Svaka grupa sastavljenja od sudionika iz svih zemalja dobila je zadatak da snimi video koji nam pokazuju svijest o današnjoj diskriminaciji ili poteškoćama tijekom imigracije u drugu zemlju. Tako su svi sudionici na najbolji način pokazali kako savladati današnje poteškoće oko toga i kako pridonijeti da se svi osjećamo lakše tijekom određenih prepreka na koje nailazimo.

Svake večeri održavale su se kulturne večeri pa smo mogli uživati u tradicionalnim jelima pojedinih zemalja, saznati nešto više o njihovoj kulturi i naučiti poneki tradicionalni ples. Šesti dan na red je došla i hrvatska kulturna večer.

Cijeli hrvatski tim iznimno aktivno je sudjelovao u svim radionicama, posebno hrvatske kulturne večeri gdje su uz pripremljenu prezentaciju Hrvatske prezentirali i hrvatske tradicionalne plesove te hrvatsku tradicionalnu igru „Sinjska Alka“ i tako pokrili prezentaciju svih regija u Hrvatskoj.

Tijekom projekta imali smo priliku razgledati London te ujedno posjetiti i okolni gradić Chingford.

Saznali smo nešto više o organizaciji Erasmus+ tj. o Youthpass-u kao alatu neformalne edukacije. Posljednjeg dana projekta imali smo finalnu evaluaciju. Na samom kraju uvidjeli smo kako preći predrasude i barijere među kulturama, naučili nešto više o EU i ispunili očekivanja koja smo imali od ovog projekta.

Kao team leader ovog projekta mogu zahvaliti svim sudionicima ovog projekta što su mi učinili ovaj projekt nezaboravnim iskustvom, a prije svega zahvaliti najboljem hrvatskom teamu  što su mi omogućili da svoju dužnost obavim što lakše uz njihovu aktivnost, pomoć i ponajprije samo druženje. Kao polaznik mnogih projekata mogu sa sigurnošću reći koliko smo jedinstveni kao team bili, svatko sa svojom osobnošću, ne poznavajući jedni druge prije projekta, a održivši se tamo kao jedna mala obitelj.

Veliko „Hvala“ Oceanu Znanja na ukazanoj prilici da posjetimo London i prisustvujemo na projektu visoke kvalitete kao što je „Mission Vision“ i samoj njihovoj stručnoj i kvalitetnoj organizaciji koja nas je na vrijeme pripremila za dogovore oko projekta te se time zahvaljujemo i stručnom vodstvu ovog projekta, organizaciji O.T.I. koja je svojim vođenjem ovog projekta omogućila da se što bolje osjećamo i provedemo na ovoj razmjeni.

Svim mladima poručujem da se što prije odvaže i prijave na naredne projekte jer je to iskustvo koje nikada neće zaboraviti. Kako kaže poruka: “Erasmus+, changing lives, opening minds”.

Hrvatski team: Mirna Bereš, Marijeta Maričević, Tomislav Paćin, Maj Mezić i Anita Petrović