YE “Participation for Inclusion”

13. listopada -24. listopada, 2014., Rumunjska

Projekt u Rumunjskoj je bio moj prvi Youth Exchange projekt i mogu reći da je ispunio sva moja očekivanja. Počevši od neformalnih metoda učenja do upoznavanja ljudi različitih nacionalnosti. Radionice su koncipirane tako da budu zanimljive i da se uči kroz zabavu, što je čista suprotnost od predavanja koja imam na fakultetu. Tema projekta se obradi i kroz teoriju i u praksi, što je super kombinacija.

Socijalizacija je također bitan aspekt ovakvih projekata, ali čak i oni sramežljivi se ne trebaju brinuti da neće uspjeti steći nove prijatelje i poznanike širom svijeta – svaka aktivnost je organizirana na način da se polaznici upoznaju na što bolji način i zajedničkom suradnjom dođu do cilja.

Osim što sam uspio naučiti nešto novo o teškoćama s kojima se nose nacionalne manjine i važnosti sudjelovanja na izborima (što su bile glavne teme projekta), naučio sam i kako je važan timski rad, te koje vještine su potrebne za organizaciju i međusobnu suradnju. Tu je naravno i vježbanje engleskog (i ne samo engleskog) jezika, upoznavanje različitih kultura i putovanje i razgledavanje, što uvijek dodatno obogaćuje svakog čovjeka. Za ovaj projekt uistinu mogu reći da je za mene bio pravi Ocean Znanja 🙂Darko