YE “Planet 1st vol.1”

24.02.-03.03.2015., Zakopane, Poljska

Ovo nam je bio prvi projekt, nadam se ne i posljednji. Nakon dugog putovanja napokon smo stigli u Poronin, selo u blizini gradica Zakopane. Smještaj je bio zadovoljavajuć, imali smo sve što nam je potrebno.

Jutro bi započelo doručkom nakon toga pravac na radionice s temom Planet 1st. Radionice su bile jako zanimljive ali bi nekad predugo trajale, no to nam nije smetalo. Svrstali bi nas u zasebne grupe s ekipom iz drugih zemalja da obavljamo zadatke, da se pritom i družimo što nam je bila prilika da se međusobno upoznamo i zbližimo. Ispočetka se osjetila nelagoda no s vremenom smo se jako dobro složili.

Kroz radionice smo shvatili kako je naš planet dragocjen. Podižući svijest o ekološkim problemima diljem svijeta i  zaštiti okoliša kroz ideje ostalih sudionika projekta, usuglasili smo se da ekološki problemi današnjice ne nestaju tako brzo i da se na njih što prije treba obratiti pozornost. Radilo se s puno entuzijazma u duhu zajedništva gdje bi svatko od nas davao svoj doprinos.  Tu su i radionice u kojima smo pokazali svoju kreativnost i domišljatost. Kao primjer jedne od radionica ostala je najupečatljivija zadnja igra u kojoj smo dvije riječi morali slikovito pokazati dok su ostali pogađali koje su to dvije riječi. Između ostalog su bile i razne igre koje su su nam ispunile vrijeme . Po doživljajima ostalih sudionika zaključili smo da je igra u kojoj su svi timovi bili zadovoljni organizacijom je prva zajednička igra  u kojoj smo po grupama obilazili selo obavljajući zadane zadatke i pritom se upoznavali s lokalnom kulturom s ciljem da nešto i naučimo kroz sve to.

Izleti su bili na obližnja mjesta da malo upoznamo Poljsku. Tu smo vidjeli gradić Zakopane i planine Tatre koji odišu ljepotom, a biti tamo s ljudima s projekta je poseban osjećaj.

Slobodno vrijeme nam je bilo ograničeno, no ipak dovoljno s obzirom da smo prvi dan imali slobodno. Navečer su se održavale međukulturalne večeri na kojima grupa iz svake zemlje prezentira svoju zemlju s ciljem da nas što bolje upozna s njihovom kulturom i običajima pritom izlagajući proizvode svojstvene njihovoj zemlji. Svaka grupa je prezentirala na svoj način uz malo smijeha i zabave. Svi smo sudjelovali u rješavanju kvizova i igrama u kojima smo proširili znanje, a usto se i zabavili. Na našoj večeri smo čak i zapjevali uz gitaru voditelja Jureka. Dan bi završio druženjem uz muziku i piće na kojem se osjeti pozitiva i veselje.

Sve u svemu, jedinstveno iskustvo s puno pozitivnih stvari koje bi svak trebao iskusiti barem jednom u životu a posebno tu atmosferu zajedništva koju se treba doživjeti. Radujemo se sljedećem projektu!

Volonteri: Ante, Domagoj, Jelena, Marija, Sofija i Luka.