YE “Successful Youth”

02. siječnja -12. siječnja 2016., Litva

Šestero je mladih iz Hrvatske dobilo priliku otputovati na Razmjenu Mladih u Litvi zahvaljujući neprofitnoj nevladinoj organizaciji Ocean Znanja u RH, u sklopu Erasmus+ programa koji je financiran od strane Europske Komisije.

Sve je započelo u popodnevnim satima 31. prosinca 2015. u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, gdje se okupio hrvatski tim. Krenuli su prema Vilniusu, glavnom gradu Litve gdje su se susreli s timovima iz Slovačke, Italije, Estonije, Španjolske i Litve te zajedno krenuli prema Trening centru u Daugirdiškėsu gdje je započela cijela ova čarolija.

Naziv projekta bio je „Successful Youth” (Uspješna mladež), a svrha susreta bila je spoznati što je uspješnost iz perspektive mladih, što je potrebno da bi mlada osoba bila uspješna te koje su karakteristike koje svaka uspješna osoba posjeduje. Jedan od ciljeva bilo je širenje interkulturalnog razumijevanja o značajkama uspjeha diljem zemalja Europe koje su sudjelovale na projektu. Naglasak je bio na pronalaženju načina koji mogu poslužiti u otkrivanju vlastitih ciljeva, vještina i sposobnosti potrebnih za razvijanje samopouzdanja na putu do uspjeha.

Tijekom desetodnevnog projekta svakodnevno su se odvijale razne radionice. Zahvaljujući nekima od njih, grupa od 35 sudionika se dodatno povezala i afirmirala unatoč kulturološkim razlikama, a druge su omogućile svakom sudioniku ponaosob da nauči više o sebi, svojim vrlinama i manama, strahovima te mogućnostima. Osim radionica preko dana, sudionici su imali mogućnost upoznavanja kultura tijekom interkulturalnih večeri kada je svaki tim predstavio svoju zemlju i kulturu kroz pjesmu, ples i raznovrsne proizvode.

Domaćini su organizirali jednodnevni izlet u glavni grad, Vilnius, gdje su sudionici imali priliku susresti mlade uspješne osobe iz Litve te isprobati tradicionalnu litavsku kuhinju.

Cijeli projekt popraćen je foto i video materijalom koji se može pregledati na facebook stranici.

Ovakva vrsta projekata promiče neformalno obrazovanje, za razliku od onog koje se stječe redovnim školovanjem. Kroz projekte koji se bave različitim temama kao npr. one vezane za sport, kazalište, internet, ekološku i socijalnu osvještenost, uključivanje osoba s poteškoćama itd., Erasmus+ program svim mladim ljudima omogućava sudjelovanje te razvoj ključnih kompetencija koje mogu pomoći u svakodnevnom životu.

Kroz zajednički život i neprestano druženje tijekom projekta, timovi su razvili predivna, neprocjenjiva iskustva te stvorili doživotna prijateljstva.

Dorja, Filip, Karla, Lovro, Nika i Vana iz Oceana Znanja u RH