“Mijenjaj! Uči! Vodi!” – projekt za mlade

„Mijenjaj! Uči! Vodi“ je projekt usmjeren mladima koji je tijekom 2023. godine provodila udruga Ocean Znanja zajedno sa partnerima Hrvatski ured za kreativnost i inovacije.

mijenjaj-uci-vodi

Prepoznajući teškoće s kojima se mladi susreću ali i velike potencijale mladih, provedbom ovog projekta željeli smo mladima omogućiti stjecanje znanja i vještina pomoću kojih će moći doprinijeti svojim lokalnim zajednicama i stvarati pozitivne promjene u društvu.
Kroz neformalne metode edukacije unaprijedili smo ključne kompetencije kojima su mladi poboljšali svoje perspektive na tržištu rada, postali svjesniji društveno bitnih tema te se motivirali da aktivnije sudjeluju u društvu te jačaju vrijednosti kao što su solidarnost, demokracija i prijateljstvo.

Dakle, cilj projekta je bio potaknuti mlade ljude da se osjećaju društveno korisnima, aktivno ih uključiti u život zajednice kojoj pripadaju, čuti njihov glas, njihove probleme i potrebe, osnažiti empatiju i odgovornost te potaknuti suradnju među njima, a sve to smo učinili kroz provedbu neformalnih radionica o leadershipu i poduzetništvu u čak 3 hrvatske županije.

Cikluse edukacija proveli smo u Vukovaru, Slatini i Pakracu. Mladi su kroz 2 modula edukacije imali priliku usvojiti stavove i vještine lidera te razviti poduzetničke vještine i stvoriti inovativne ideje u skladu s potrebama svoje zajednice.

Također, tijekom cijelog trajanja projekta smo o navedenim temama educirali mlade i širu javnost putem društvenih mreža kako bi što potaknuli što više mladih osoba da osvijeste važnost aktivnog djelovanja u svojim zajednicama.

U ova 3 grada, više  od 50 mladih je sudjelovalo na edukacijama, a 15 mladih volontera je pomoglo da se one provedu i usput učilo zajedno za sudionicima.

Također, ostvarili smo važne i plodne suradnje sa udrugama iz drugih lokalnih zajednica:
Mirovna udruga mladih Dunav, Udruga Youth Buzz, Udruga mladih Krik te Centar za mlade Libero.
Ovakav način umrežavanja i suradnje važan je za pružanje kvalitetnog sadržaja za mlade na razini Hrvatske i u budućnosti.

Kao malo finale ovog projekta, održali smo online event koji je okupio mlade i zainteresirane osobe iz cijele Hrvatske s ciljem povezivanja, edukacije o temama leadershipa i poduzetništva sa praktičnom namjerom te informiranja o mogućnostima i prilikama koje mogu iskoristiti u sklopu raznih programa za volontiranje, edukaciju ili zaposlenje.

Zahvalni smo na prilici i povjerenju da provedemo ovaj, ne velik ali važan projekt te na svim kolegama i prijateljima koji su nam pomogli u provedbi.

Projekt Mijenjaj! Uči! Vodi! proveli smo zajedno sa partnerima HUKI – Hrvatski ured za kreativnost i inovacije te se proveo uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.