YE “Eastern Cultures For Overcoming Barriers vol. 2”

12.12.2015.-19.12.2015., Krakov, Poljska

1.osoba:

Prije nego sam se zaputila u Krakow na svoj prvi EU projekt ikad, nisam imala nikakvih konkretnih očekivanja osim da ću se dobro zabaviti I razgledati grad u kojem još nisam bila. Međutim, u tih 9 dana koliko je trajala naša poljska avantura, dobila sam neopisivo mnogo. Druženje i razmjena iskustava s različitim, a opet tako sličnim ljudima iz drugih istočnoeuropskih zemalja, zbližavanje s drugim kulturama i jačanje zajedništva, poticanje kreativnosti i učenja kroz zabavu i igru – samo je mali fragment onoga što čini ovo iskustvo jednim od najljepših u mom životu.

Ono što mi se najviše svidjelo je činjenica da je svatko od sudionika s projekta mogao ponijeti nešto vrijedno za sebe, onoliko koliko mu je potrebno, bilo da se radi o poticanju vlastite proaktivnosti, oslobađanju straha od javnog nastupa, usavršavanja stranih jezika ili sl. Zadivljena sam zajedništvom koje smo postigli kroz razna neformalna učenja. A to je i bio cilj, uništiti barijere između različitih kultura. Usudila bih se reći da smo u tome potpuno uspjeli i sada imam prijatelje iz istočne Europe. Zahvaljujući ovom projektu moj život je obogaćen onom najljepšom esencijom, iskreno pozitivnim, mladim i inspirativnim ljudima iz različitih dijelova Europe koje danas nazivam svojim prijateljima.

Ipak, na radionicama smo imali priliku naučiti mnogo informacija o Erasmus+ projektima te smo predlagali ideje za projekte koje bismo sami htjeli realizirati u budućnosti. Kroz igru i neformalnu edukaciju mogli smo raspravljati o mnoštvu tema, proširiti vidike i razmišljati izvan okvira. Odlična prilika za poboljšati znanje engleskog, komunikacijske vještine, naučiti zanimljive činjenice o drugim zemljama i općenito razviti se kao osoba. Svakome bismo  preporučili odlazak na EU projekt. Ovim putem izrazila bih pohvale i zahvale Oceanu Znanja i poljskom timu za organizaciju i povjerenje koje su nam ukazali ovim projektom.

2.osoba:

Projekt u Krakowu nadmašio je sva moja očekivanja. U usporedbi s ostala četiri projekta na kojima sam prisustvovala, Eastern Cultures for Overcoming Barriers daleko je bio najbolji. Sve što se moglo poklopiti da bude izvrsno, bilo je. Tim Hrvata nije mogao biti bolji, kao i ostali sudionici. Toliko su mi se svi svidjeli da nisam u sedam dana stigla ni sve sudionike dovoljno dobro upoznati, a htjela sam. Organizacija je bila dosljedna. Prva i jedina koja se držala rasporeda svaki dan na Youth Exchangeu. Kada smo imali energizere i ice-breaking igre, zabavljala sam se i nasmijala. Na radionicama sam razvijala komunikacijske vještine i kreativnost te poboljšala znanje engleskog i znanje o drugim zemljama. Shvatila sam da je više sličnosti nego različitosti između nas i da smo svi zapravo isti te da nas razlikuje najviše drugačiji jezik. Aktivnost drugih sudionika me inspirirala i potaknula da i sama budem aktivnija. Smještaj i hrana također imaju veliki plus od mene kao i interkulturalne večeri. Toliko dinamičan projekt oduševio me, iako bih voljela da smo imali barem malkice više slobodnog vremena kako bismo stigli biti malo sami sa sobom. Sve u svemu, negativnih komentara i sjećanja nema. Ispunjeni su nam bili dani te sam tako i ja ispunjena otišla s ovog projekta. Nadam se da će i drugi imat prilike otkriti europske projekte i biti sudionici priča koje nam godinu čine smisleniju i ispunjeniju. I da će biti više organizatora poput Marcina. Ne mislim zgodnih nego odgovornih, da ne bi bilo. Naravno ništa ne bi bilo bez Oceana Znanja kojem veliko hvala.

3.osoba:

Projekt u Krakowu je definitivno zadovoljio sva moja očekivanja i sa sigurnošću mogu reći da mi je to bio najbolji projekt na kojem sam bio. Organizacija projekta je bila vrlo dobra, a voditelj Marcin je na sjajan način vodio projekt. Iako se on odlično snalazio kao voditelj, žao mi je što je uglavnom sam vodio i što možda nije prepustio više mjesta Oli. Aktivnosti koje smo radili, osim što su bile izuzetno zabavne, bile su vrlo smislene i mogli smo dosta toga naučiti. Posebno bih tu istaknuo važnost timskog rada u međunarodnim timovima koji su se za svaku aktivnost mijenjali, što nam je pružilo priliku da surađujemo s većinom sudionika na projektu. To mi je pomoglo da poboljšam svoje kompetencije rada u timu, ali i zannje engleskog jezika. Atmosfera među sudionicima je bila odlična i bilo mi je izuzetno ugodno sudjelovati u svim aktivnostima i neformalnim druženjima. Upoznao sam vrlo zanimljive ljude, kako iz Hrvatske, tako i iz drugih država, razmijenio iskustva, a s nekima od njih sam ostao u kontaktu. Smatram da je upravo u tome bit i ljepota ovih projekata. Zbog toga bih se želio zahvaliti Oceanu Znanja na ukazanoj prilici da budem dio ove priče. Nadam se da sam i ja zadovoljio i da ćemo imati prilike opet surađivati.