YE “Me. You. The World.”

02.08.-12.08.2016., Bremen, Njemačka

Ako mislite da se ne mogu spojiti zabava, učenje i putovanje- varate se! Savršen primjer tog spoja je Ersamus+ projekt Me. You. The World. koji se održao od 02.08.-12.08.2016. u Bremenu na sjeveru Njemačke. Na projektu su sudjelovali timovi iz Makedonije, Španjolske, Reuniona (Francuska), Njemačke te Hrvatske.

Deset dana sudionici bavili su se raznim aktivnostima. Tema projekta bila je ekologija te smo raspravljali o stvarima poput klimatske promjene, ugrožene životinjske vrste, pametna kupovina, Pariz COP21 i mnoge druge. Rasprava se nije vodila samo za vrijeme radionica već i na samom terenu. Imali smo priliku posjetiti organsku farmu u Bremenu, KLIMAHAUS muzej u Bremenhavenu te raspravljati i educirati građane o pametnoj kupovini u Oldenburgu. Moglo bi se reći da je cijeli projekt bio poprilično aktivan. Osim navedenih aktivnosti imali smo priliku voziti bicikl do obližnjeg Climbing Foresta, a sve to kako bi se potakla ljubav prema prirodi, sportu i aktivnom životu.

Osim dobre zabave, edukacije i putovanja projekt nam je pružio još nešto. Svatko od nas je došao sa određenim strahovima poput javnog nastupa, komunikacije na engleskom jeziku, upoznavanje novih ljudi, život bez Interneta, loše vrijeme, i dr. Od samog početka moglo se primijetiti da strahovima nije bilo mjesta. Svi smo djelovali poput zajednica koje je u (pre)kratkom roku dala priliku da se svatko od nas prikaže onakvim kakav je, sa svim svojim manama i vrlinama. Zbližili su nas zajedničko kuhanje, čišćenje šatora, pranje suđa i drugi poslovi. A definitivno jedno od zanimljivijih dijelova su bile interkulturalne večeri kada je svaki tim imao priliku predstaviti svoju zemlju, tradicionalne plesove, pjesme i specijalitete. Najvažnije je što smo upoznajući druge upoznali i sami sebe. Moglo bi se reći da je na svakoga ovo iskustvo ostavilo drugačiji dojam. Ovo su neki od njih;

Ivna Krpan: Kada 10 dana provedeš s osobama koje prije toga nisi poznavao primoran si prilagoditi se svom novom okruženju. Ja sam od svakog od njih ponešto i naučila jer su nesebično dijelili svoje znanje i pogled na život i tako promijenili i moj vlastiti način razmišljanja. Pokazali su mi da se sreća skriva u malim stvarima i da možeš uživati u svakom danu.

Lovro Stinčić: Meni je na projektu bilo izvrsno, ekipa je super i posebno mi se sviđala lokacija. 
Radionice su bile zanimljive i informativne. Najviše mi se svidjelo to što smo svi zajedno funkcionirali kao tim, a i ispunjenost programa je jako dobro isplanirana. Ni u jednom trenutku mi nije bilo dosadno.

Viktor Mišolić: Nadao sam se da će mi na projektu biti dobro a na kraju je bilo fenomenalno! 10 dana spavanja u šatorima. 40 različitih ljudi, krasnih ljudi, koji su krojili nezaboravnu atmosferu. Svaki dan je započinjao osmjehom na licu koji je zarazno kružio kampom, završetak dana se nije puno razlikovao, nasmiješena i vedra lica koja priželjkuju krevet i neophodan san, jer sutra… Što je sutra? Sutra je novi dan pun pustolovina i avantura! Projekt je bio osmišljeno realiziran, meni osobno niti u jednom trenutku nije bilo dosadno jer je čitav dan bio ispunjen raznoraznim aktivnostima. Čak smo imali priliku pedalirati kroz predivan krajolik što zemlja može pružiti. Ako mi se ponovo pruži prilika da opet budem dio takve zajednice, bez oklijevanja uzimam torbu i putujem!

Jan Kožić: Na projektu sam saznao da nije bitno ono što imamo nego ono koga imamo. Saznao sam da u kratkom roku mogu napraviti puno za sebe, društvo i okoliš.

Lucija Maradin: Projekt je bio prije svega zabavan, ali sam i dosta naučila o održivom stilu života i koliko zapravo možemo sami učiniti. Iako svako malo čujemo nešto o tome, tek sam sad shvatila kolike količine co2 proizvedi svatko i kako se malim promjenama u svakodnevnom životu može puno postići. Mislim da  su taj dio svi članovi projekta ponijeli sa sobom i da će većina na neki način promijeniti svoje navike i pridonijeti smanjenju zagađenja što mislim da je bio jedan od ciljeva ovog projekta tako da je to uspješno obavljeno! Npr. više nikad ne uzimam vrećicu u trgovini ako mogu bez nje. Osim edukacije o okolišu, bio je važan i rad na sebi, a vidim da sam opuštenija i otvorenija prema drugim ljudima tako da je i taj cilj ispunjen. Tome su mnogo doprinijele radionice koje stavljaju ljude u situaciju u kojoj moraju surađivati i razvijati vještine komunikacije. Što se tiče upoznavanja s ostalim državama, upoznala sam razne ljude koje ću svakako još dugo pamtiti. Najviše ću ostati u kontaktu s Makedoncima i za razliku od prošlog, na ovom projektu mislim da sam započela prijateljstva koja će dugo trajati. Jako mi je drago što sam bila na projektu Me. You. The world. i sigurno ću ga dugo pamtiti i sve što sam dobila od njega.

Dorja Kožić: Predivno iskustvo nakon kojega mogu reći samo veliko HVALA svim sudionicima jer su mi dozvolili da ih upoznam i da učim od njih. Iznova me iznenađuju mladi ljudi koji žele  bolje i to se ne trude sakriti. Odlaze na razmjene mladih, iznose svoje stavove, nude rješenja za promjene i sve to čine sa velikom ljubavi i srcem.

Team #CRO